Citroen

In deze rubriek 'HOE WIJ WERKEN' willen wij graag iets vertellen hoe onze producten tot stand komen. 


Hoe wij werken

 

Ons credo: Il gusto della natura (De smaak van de natuur)

Deze keer: Citroenijs.

Weet u hoe ijs met citroensmaak of met sinaasappelsmaak wordt gemaakt?

De basis van het ijs is hiervoor hetzelfde, de smaak maken is het werk.

Eerst het fruit. We zorgen dat het fruit niet alleen super vers is, we halen ook het beste fruit hiernaartoe. Citroenen en bloedsinaasappels komen uit Sicilië.

De citroenen uit Noto, in de kuststreek van de provincie Siracusa en de bloedsinaasappels uit Ramacca in de provincie Catania nabij de vulkaan de Etna.  In de bloedsinaasappels zit een gen die ze rood laat kleuren. Deze gen wordt echter alleen actief als er bepaalde klimatologische omstandigheden zijn (koude nachten/warme dagen). Bloedsinaasappelen zegt men, zijn goed voor lichaam en geest.

De citroenen uit Noto zijn zeer smaakvol. Je kunt die ook zo eten omdat ze vrij zoet zijn.

Waarom Sicilië en waarom nu in maart? De “primofiore” citroen is het beste fruit voor ijs en nu is het de tijd om te plukken. Deze plukperiode geldt overigens ook voor de bloedsinaasappels.

Op maandagochtend bestellen we bij de boer de gewenste hoeveelheid. Dan wordt de bestelling vers geplukt en naar ons gestuurd. Op vrijdag is de bestelling hier. Dan begint voor ons het werk. Eerst worden de citroenen geschild. De schillen worden verzameld en in een speciale pers gestopt. De persing bevat natuurlijke oliën. De olie gebruiken we om het ijs een heerlijke zachtheid te geven. De geschilde citroen wordt in een citruspers geperst. Het sap dat nu ontstaat is zeer belangrijk voor de smaak van het ijs. De natuurlijke suikers uit het sap verschillen van boom tot boom en van boomgaard tot boomgaard. Hier bepaalt de deskundigheid van de maker zijn waarde. Bij de ene hoeveelheid moet meer suiker worden toegevoegd, bij de ander minder. Deze hoeveelheden verschillen van dag tot dag.

Dan gaat het mengsel in de ijsmachine om “gedraaid” te worden. Het resultaat! Heerlijk citroenijs.


KOM MAAR PROEVEN